Timsahlar, su altında nefes almak için özel bir yapıya sahiptirler. Boğazlarının arkasında, açılıp kapanabilen bir palatal valf (damak valfi) bulunur. Kara üzerinde güneşlenirken ağızları açıkken, timsahgiller çoğunlukla ağızlarından (boğaz/palatal valf açıkken) nefes alır. Suda iken ise ağızları genellikle kapalıdır ve çoğunlukla burun delikleri aracılığıyla nefes alırlar. Avlarını su içinde tutarken ağızları açık olabilir, ancak palatal valf kapalıdır, bu da suyun boğaza girmesini engeller ve nefes alma işlemi burun delikleri aracılığıyla gerçekleşir.
UCN CSG’nin “The Crocodilian Body” sayfası, timsahgillerin vücut yapısı hakkında kapsamlı bilgiler sunuyor. Bu canlıların genel olarak “kertenkele benzeri” bir vücut yapısına sahip olduğu belirtiliyor. Uzun kuyrukları ve vücutlarından yana doğru açılan kısa bacakları var. Timsahgillerin en belirgin özelliklerinden biri uzun gagalarıdır. Kafaları, türlerin gagasının dar veya geniş olmasına bakılmaksızın, toplam vücut uzunluğunun yaklaşık yedide biridir. Kafa şekli, timsahgillerin su içindeki konumlanmalarıyla yakından ilişkilidir.
Timsahlar suda nasıl nefes alır?
Timsahgiller su içinde “minimum maruziyet” duruşuna sahiptir; bu duruşta sadece gözleri, beyin üzerindeki kranial platform, kulakları ve burun delikleri su yüzeyinin üzerinde kalır. Böylece, tüm duyusal aparatlar maruz kalırken, gagalarının büyük kısmı ve vücutlarının çoğu gizli kalır. Bu duruş, avlarına göre, avcının gerçek boyutunu pek belli etmez.
Bu “minimum maruziyet” duruşu, timsahgillerin evrimi boyunca önemli olmuştur. Örneğin, aligatörlerin krokodillerden daha geniş gagaları vardır, ancak su içindeki “minimum maruziyet” duruşlarında, iki tür de aynı görünür – artan gagaları suyun altındadır. Gaganın şeklindeki değişiklikler, bu temel timsah duruşunu etkilememiştir, hatta iki grup birbirinden yaklaşık 60 milyon yıl önce ayrılmış olsa bile.

Timsahgillerin gözleri, avlanma veya diğer timsahlarla dövüşürken yaralanmalardan kaçınmak için göz çukurlarına çekilebilir. Gözler, hava mesafesine odaklanmak için tasarlanmıştır ve su altında görüşlerinin iyi olduğu düşünülmemektedir. Timsahgillerin kulakları, potansiyel avların hassas bir şekilde yerini belirlemeye yardımcı olan bir dizi adaptasyona sahiptir. Beyinleri nispeten küçüktür ve sinyalleri değerlendirmek için hızlı bir şekilde ısınabilen kranial platformun orta çizgisinin hemen altında yer alır. Timsahgillerin dilinde, tuz bezleri bulunur ve bu bezler, hayvanlar yüksek tuzlu ortamlarda bulunduklarında fazla tuzu atar.
Bu bilgiler, timsahgillerin benzersiz anatomik ve fizyolojik özelliklerine dair detaylı bir anlayış sunar ve bu canlıların sucul yaşam tarzlarına nasıl uyum sağladıklarını gösterir.